Case: Turun kaupunkialueiden hulevesikuormitus kuriin Filtro-suodattimien avulla
Turun kaupunki on ottanut aimo harppauksen eteenpäin taistelussaan hulevesikuormitusta vastaan. Jaaninojan kaupunkipuron valuma-alueelle Itäharjulle on elokuun aikana asennettu suodattimia 60 hulevesikaivoon. Veden puhdistuksen lisäksi pilotti tuottaa tietoa suodattimien tehokkaimmasta sijoittelusta.
Yksi hulevesien hallinnan suurimmista haasteista on hulevesien laatu kaupunkialueella. Tiiviisti rakennetussa kaupungissa ei ole tilaa hulevesiä puhdistaville ratkaisuille, kuten kosteikoille.
Kaivosuodattimet ovat laadun hallintaratkaisu, joka voidaan asentaa olemassa olevaan kaupunkirakenteen infraan. Hulevesien kuormitus vaihtelee huomattavasti maankäytön mukaan - siksi suodattimet kannattaa asentaa sellaisille alueille, missä niistä on eniten hyötyä.
Aalto-yliopiston mallinnuksen perusteella hulevesikuormitus voidaan puolittaa asentamalla kaivosuodatin vain viidennekseen ritiläkaivoista. Alustavien tutkimusten perusteella liikennealueet ja työmaat likaavat vesiä eniten.
Turun pilotilla on tarkoitus hankkia lisätietoa kaivosuodattimien toimivuudesta ja kohdealueiden optimoinnista.
“Hulevesien laadullinen tutkimus on avain kaupunkivesien hallinnan kokonaisvaltaiseen kehittämiseen”, kertoo erityisasiantuntija Anna Räisänen Turun kaupungin kaavoituksesta.
“Yhdestä hulevesikaivosta kulkeutuu vuosittain yli miljoona juomalasillista vettä vesistöihimme ja yhden kaivon ravinteet tuottavat viisi ämpärillistä sinilevää lähimpään vesistöön, lopulta Aurajokeen ja Saaristomereen. Huleveden haitta-aineista 80 % on kiintoaineena tai siihen sitoutuneena, mihin perustuu suodatinten tehokkuus veden puhdistamisessa”, jatkaa Räisänen.
Hulevesikaivo on suora reitti kaupunkipuroihin ja Itämereen
Jaaninojan valuma-alue valittiin pilottikohteeksi sen luontoarvojen takia. Kaupunkipurot toimivat tärkeänä osana hulevesijärjestelmää. Kaivoihin kulkeutuvat roskat ja haitta-aineet vaikuttavat merkittävästi kaupunkipurojen vesien laatuun. Puron uhanalaiset lajit, kuten taimenet ja jokiravut, kärsivät huleveden heikosta laadusta. Purojen huono vedenlaatu vaikuttaa suoraan myös Aurajokeen ja Saaristomereen.
Kuva: Turun apulaispormestari Elina Rantanen ja pormestari Minna Arve iloitsevat käytännön teoista, jotka edistävät vesistöjen suojelua.
Turun kumppani pilotissa ja toimittaja innovatiivisten suodatinten takana on tämän vuoden Pelasta Itämeri-palkinnon pokannut Watec Consulting Oy.
“Hulevesien käsittelyllä voidaan merkittävästi parantaa virkistysvesien laatua. Suomessa pistekuormittajat on saatu kuriin, seuraavana on hajakuormituksen vuoro. Hulevedet ovat ravinteiden lisäksi meriroskien ja mikromuovien suurin kulkeutumisreitti, monelle tulee edelleen yllätyksenä että kaupunkien ritiläkaivot johdetaan suoraan vesistöihin ilman käsittelyä. Jos heität tupakantumpin kadulle, seuraavalla sateella se on kalan suussa”, kertoo Watecin Juha-Pekka Saarelainen.
“Turun kaupunki on vahvasti sitoutunut Saaristomeren suojeluun. Lunastaaksemme lupauksemme teemme hartiavoimin käytännöntekoja, jotta maailman herkimmän ja kauneimman mutta samalla saastuneimman saariston tila paranee ja jotta se säilyy myös tulevien sukupolvien ilona ja vahvistaa alueemme luonnon monimuotoisuutta”, lupaa Turun pormestari Minna Arve.
Uutinen Turun kaupungin sivuilla. Kuvat: Turun kaupunki.